Leta i den här bloggen

torsdag 4 mars 2010

Rötter

Syrran har ju börjat släktforska på pappas sida i förhoppning att hitta inte bara vad våra förfäder hette och alternativt hade som yrke, utan även om annat spännande kan dyka upp.. Hon har kommit ganska långt på kort tid, bak till 1800-talet. Men på mammas sida har hennes bror Thor i många år redan sökt hur det ligger till på deras sida av släkten.

Det mesta är ju vanliga namn som Karlsson, Persson och yrken som pigor och drängar. Men sedan finns det några spännande undantag. Till exempel har han hittat att hans och mammas farmors mormors syster, Hedda Lovisa Andersdotter, flyttade till Amerika, gifte sig till Lovisa Duncan och var en av grundarna till svenska baptistkyrkan i USA , som idag har otroligt många anhängare i detta enorma land! Föddes 1827, dog 1920, 92 år gammal i Kiron, Iowa. Så vi har tydligen långt sträckt släkt där, skulle vara kul och se om dom finns kvar där idag och så!

Sen vet jag att jag förut läst i Thors enorma släktbok att vi ska ha ett släktnamn längre tillbaks, typ 1600-tal, som är Duraeus. Jag sökte på Duraeus på google och säkerhetskollade idag i släktboken med syrran och ja det verkar stämma att Duraeus släkten var i flera generationer kyrkoherdar i kristdala och på håll släkt med adliga släkten Slatte och kanske adliga släkten Sabelskjöld.


Nicolaus Christophori, 1560, kyrkoherde, startade iaf släkten Duraeus vad det verkar när han blev just kyrkoherde, ett yrke som hans son Bartholdus Nicolai Duraeus nappade efter. Bartholdus son Johannes Bartholdi Duraeus född 1625 samma yrke. Även Johannes son Bartholdus (Bertil) Duraeus kyrkoherde. Detta yrke hade alltså fyra generationer Duraeus, men sen verkar det som kyrkoherdeärvandet slutar. Vad vi vet i nuläget iallafall


Det är lätt att bli helt indragen i släkthistoria vilket nog många märkt.. Men man blir bra vimsig efter ett tag, vem är son till vem som far suster till hans sons brors man blablablabla.



Släkten Slattes vapenmärke

2 kommentarer:

  1. Bra sammanfattat bror! Och visst är det intressant! Snygg frizz förresten;) KRAM

    SvaraRadera
  2. Den där frissen... Trodde du skulle lägga upp en bild så att man fick se...

    SvaraRadera